מרכז לתיעוד, שימור, הנצחה וחינוך, אודות מורשת יהדות בבל. מעורר השראה
“עַל נַהֲרוֹת בָּבֶל שָׁם יָשַׁבְנוּ, גַּם-בָּכִינוּ, בְּזָכְרֵנוּ אֶת צִיּוֹן..”, אז במקום לשבת ולהזיל דמעות, הלכתי בעקבות הסקרנות לגבי המורשת והתרבות העשירות של יהדות בבל (עירק) ותרומתה למדינת ישראל, וביקרתי ב”מרכז מורשת יהדות בבל”, שהוא מוזיאון מרתק, ולא רק ליוצאי העדה! הפעילות בו מתאימה למשפחות, וכן לקבוצות מבוגרים ולקבוצות ילדים.
מרכז מורשת יהדות בבל נוסד בשנת 1973 כמוסד ללא מטרות רווח, במטרה לתעד, לשמר ולהנציח את מורשת יהדות בבל. לשם כך הוקמו מוזיאון, מכון מחקר, ספריה וארכיונים. מוזיאון יהדות בבל מעניק למבקרים חוויה של מסע במנהרת הזמן אל עברה של המורשת המפוארת העתיקה בגלויות ומציג פרקים מתולדות יהודי בבל במשך למעלה מ- 2,600 שנה.
מה במוזיאון?
המוזיאון מציג את אורח חייהם של היהודים, המנהגים, ההווי והתרבות וכן מארח תערוכות מתחלפות המתכתבות עם המורשת והתרבות של יהודי בבל. מבנה המוזיאון עוצב סביב מוטיב הבית היהודי המסורתי בעיראק, כשבליבו החצר הפנימית, כמו כן שוחזרו סמטה ברובע היהודי ובית הכנסת הגדול בבגדאד. באמצעות תערוכות הקבע, מוצגת תרומת ההנהגה הרוחנית של הישיבות הגדולות לקיום העם היהודי, כמו גם יחסי הקהילה עם השלטון והחברה הסובבת בתקופות השונות. התערוכות במוזיאון מפנות זרקור לעבר הקהילות המרכיבות את יהדות בבל וכן למוסדות העצמאיים שהוקמו על ידן.
מה במרכז?
במרכז אוסף עשיר של חפצי יודאיקה, אתנוגרפיה ואמנות, כמו גם מסמכים ותצלומים מקוריים, שנתרמו או הושאלו במהלך השנים. כמו כן, במרכז קיים מכון מחקר העוסק בחקר ההיסטוריה והתרבות של יהודי בבל. הוא מספק מידע מחקרי לתערוכות המוזאון, מסייע לחוקרים, מוציא לאור ספרי מחקר ואת כתב העת “נהרדעא” בעברית ובאנגלית. כמו כן הוא מקיים קשרים עם מוסדות מחקר וחוקרים בכל רחבי העולם. ספריית המרכז אוצרת בקרבה אוסף גדול וייחודי העוסק בהיסטוריה ובתרבות של יהודי בבל, מההגליות הראשונות ועד ימינו. האוסף מחולק לאוספי משנה של ספרים וכתבי עת, ספרי מחקר ותיעוד, יומנים, תעודות ומסמכים, תמונות, תיעוד בעל-פה, מוזיקה, סרטים וארכיונים אישיים וציבוריים.
תערוכות ואירועים
במוזיאון תערוכות מיוחדות המוקדשות: לאירועים המרכזיים בחייהם של יהודי עיראק במאה ה 20-הפרהוד- פרעות חג השבועות תש”א, הקמת התנועה הציונית בגלוי ובמחתרת, העלייה ההמונית, המעברה וההשתלבות במדינת ישראל. גלותה של יהדות בבל הסתיימה אך מורשתה העשירה חיה ונושמת. לצד התערוכות השונות מקיים המרכז הרצאות, אירועים, ימי עיון וכנסים במהלך השנה בנושאים שונים ומגוונים מתחום ההיסטוריה, התרבות והפולקלור של יהודי בבל.
תוכניות חינוך והדרכה
במרכז מחלקת חינוך והדרכה הבונה תוכניות ייחודיות ומגוונות לבתי הספר. תוכניות ההדרכה מותאמות לתכנים הנלמדים בבתי-הספר ומשלבות מגוון אמצעי למידה והעשרה כגון: סדנאות, הפעלות, מופע שחקנית ועוד. בנוסף מציעה מחלקת ההדרכה סיורים מודרכים במוזיאון אותם ניתן להעשיר במופע שחקנית, מופע מוזיקאלי, הרצאות ועוד אשר יהפכו את הסיור במוזיאון לחוויה בלתי נשכחת. במוזיאון מתקיימים מפגשי שורשים לציון בר/ת מצווה, חגיגות גיל גבורות, ימי הולדת, אזכרות תוך התאמה אישית לצרכי המזמין ותקציבו.
הקמתם ותפעולם של המרכז והמוזיאון לא היו מתאפשרים, ללא תמיכתם הנדיבה של תורמים מישראל ומרחבי העולם ומצוות מתנדבים גדול המסייע בהפעלתו.
היכנסו לאתר המוזיאון ותגלו מהן הפעילויות המיוחדות לקבוצות הגיל השונות.
שעות פתיחת המוזיאון:
ימים ב‘, ד‘, ה‘ 09:00 – 15:00
יום ג‘ 09:00 – 19:00
יום ו‘ 10:00 – 13:00
ימי א‘, שבתות וחגים סגור
טל‘: 03-5339278
שד‘ מרדכי בן-פורת 83 , ת.ד. 151 אור יהודה 6022687
אתר המוזיאון: https://www.bjhc.org.il/
לטיפים נוספים לגבי יעדים, מבצעים ומקומות מיוחדים, היכנסו לקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם’, שם אתם גם מוזמנים לשתף ולספר על חוויות שעברתם אתם.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=101141