הסבכי מבלה זמן רב על הקרקע החולית, ניזון בעיקר מחרקים, כמו עכבישים קטנים, ומתגבר את מזונו בפירות ובזרעים. ייתכן שהגיע לכאן לאחר שנדד דרומה בחורף ונודד חזרה צפונה באביב
בחוף הסטודנטים שמדרום לחיפה, נצפה סבכי מיוחד, על ידי הצפר שגיא שועל. לאחר שפירסם את הצילומים בקרב צפרי ישראל, התברר שזהו סבכי אפריקני, ציפור שיר מזדמנת נדירה ביותר, מצפון מערב אפריקה, שזו הפעם השנייה בלבד שתועדה בישראל. לדברי ד”ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, התצפית הראשונה הייתה גם בחיפה, בשנת 2013, בחוף שקמונה.
“זהו סבכי קטן מאוד, ששוקל פחות מעשרה גרם ואורכו בין 12-11 ס”מ. בית הגידול המקורי שלו הוא מדבר צחיח וחולי, בצפון מערב אפריקה, מהסהרה המערבית – דרום מערב מרוקו ומאוריטניה, מזרחה עד ללוב. הוא מבלה זמן רב על הקרקע החולית וכמו רוב הסבכיים, ניזון בעיקר מחרקים ומפרוקי רגליים אחרים, כמו עכבישים קטנים ומתגבר את מזונו בפירות ובזרעים אם ישנם. ייתכן שהגיע לכאן לאחר שנדד דרומה בחורף, ובנדידה חזרה צפונה באביב תעה וסטה ממסלולו”, אומר ד”ר פרלמן.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים, כי חלק מהאוכלוסיות של הסבכי האפריקני נודדות לאחר הקינון, אולם לא ברור לגמרי לאן. הוא מזדמן נדיר לדרום אירופה – ספרד, איטליה ומלטה, אך התצפיות בישראל הן היחידות במזרח אגן הים התיכון. כמו כן, השטח בו נמצא הסיבכי הוא בקו התפר בין חיפה לטירת הכרמל, ובסקר שערכה לפני כמה שנים היחידה לסקרי טבע בחברה להגנת הטבע, באותו אזור, עלה שזהו שטח עשיר מאוד בערכי טבע.
“בחוף הים התיכון כמעט ולא נשארו שטחים בצורתם הטבעית, לכן החשיבות של השטחים המועטים שנשארו, כדוגמת דיונות החוף ורכס הכורכר מדרום לחיפה, היכן שנמצא הסבכי, גבוהה מאוד. אנחנו נמצאים בשיא עונת הנדידה. הציפורים הנודדות משתמשות אצלנו באתרי חנייה, בהם הן נחות וצוברות אנרגיה. בשל האתגרים העצומים אותם חוות הציפורים הנודדות לאורך מסלולי נדידתן, כולל הרס בתי גידול, שינויי אקלים וציד, ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לשמור בישראל על אתרי חנייה איכותיים ועשירים”, מסכם ד”ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=111936