הידעתם שהטמפרטורות המשתנות בעונות השנה, משפיעות על תיאבונם של בעלי החיים? לדוגמא בקיץ – בזמן שהחתולים הגדולים מצמצים את צריכת האנרגיה והוצאתה, הנהנים הגדולים ביותר של הקיץ בכל הקשור למזון, הם הזוחלים

הקיץ בישראל הולך ומתלהט עם השנים וכשהטמפרטורות מתחילות לנסוק, אנו מבחינים בשינויים בהתנהגותם של בעלי החיים. אחד מהשינויים הבולטים שאנו רואים בחודשי בקיץ בספארי הוא ירידה בתאבון.
בטבע, בעלי החיים אוכלים את מה שיש בנמצא בהתאם לעונת השנה. אם צריך, הם נעים בעקבות המזון לסביבה שמספקת להם את הדרוש למחייתם, כמו למשל שומנים להם הם זקוקים כדי להעטות שומן לפני החורף הקר, ובקיץ פירות עתירי סוכר ואנרגיה. גם בספארי מוגבלים בעונתיות של הפירות והירקות, אבל יכולים להיות גמישים יותר בשאר המרכיבים בתפריטים של בעלי החיים. והם עושים זאת תוך התחשבות בשינויים בחילוף החומרים שלהם ובמידת התיאבון המשתנה אף היא בעונות השונות.
אז איך זה מתבצע? תלוי בבעל החיים. גם כאן ישנה חלוקה בין בעלי החיים שתיאבונם פוחת בשל החום הכבד, לבין אלו שאצלם התיאבון דווקא מתחיל להיפתח עם בוא העונה החמה.
בעונה החמה יורדת הדרישה האנרגטית של הגוף, מה שמוריד גם את התיאבון. החתולים הגדולים כדוגמת טיגריסים, נמרים ואריות, מבלים חלק נכבד מהימים החמים ברביצה בצל. רמת הפעילות שלהם יורדת משמעותית. לכן בקיץ מצמצמים בספארי את כמות הבשר היומית, כדי להתאים את המנה היומית לתיאבון ולצרכים הביולוגיים של בעלי החיים. ההפחתה המדודה שומרת על הטורפים בריאים וגם מונעת מהם להשמין בתקופה שבה הם פחות פעילים פיזית.
בזמן שהחתולים הגדולים מצמצים את צריכת והוצאת האנרגיה, הקזואר הדרומי, עוף גדול המגיע מיבשת אוסטרליה, דווקא זקוק לתוספת מזון בחודשים אלו. בטבע התזונה שלו מבוססת על מגוון פירות היער, ובקיץ האוסטרלי יש שפע של פירות עסיסיים זמינים. הקזוארים אוכלים כמות גדולה של פירות כדי לקבל מהמזון גם אנרגיה וגם נוזלים. בספארי דואגים לספק לקזוארים מנות גדולות ועשירות יותר של פירות וירקות בעונה החמה, מה שעוזר להם לשמור על איזון נוזלים ועל האנרגיה בימים הלוהטים.
אבל הנהנים הגדולים ביותר של הקיץ בכל הקשור למזון הם הזוחלים. תנינים, נחשים, לטאות וצבים, כולם מקבלים אקסטרה מזון בקיץ. זוחלים הם אקטותרמיים – הם לא יכולים לווסת את חום גופם בעצמם כמו שעושים יונקים. הפעילות וחילוף החומרים שלהם מושפעים מטמפרטורת הסביבה ומערכת העיכול שלהם עובדת יותר כשחם. חלק מהזוחלים כלל לא פעילים בחורף ואינם אוכלים בכלל. באביב הם חוזרים לפעילות ומתחילים לאכול שוב. למשל, התנינים בספארי לא אוכלים בחורף כלל. זוחלים אחרים שנמצאים בטרריומים ובספארי שולטים בטמפרטורת הסביבה, שלהם אוכלים גם בחורף אבל בתדירות נמוכה יותר מאשר בקיץ.
מעבר לכמות וסוג המזון, גם צורת ההגשה משתנה בקיץ. כחלק מהניסיונות לצנן את בעלי החיים, המטפלים מכינים לבעלי החיים קרטיבים מותאמים אישית. השימפנזים, כמו גם שאר הקופים, מחכים בקוצר רוח “לקרטיפרי” – קרטיב קרח עצום המכיל בתוכו את פירות העונה. הטורפים זוכים ל”ארטידם” – קרטיב קרח עם בשר טחון קפוא ודם. הדובות, הן אוכלות-כל ומעדיפות דווקא “ארטידג” – גושי קרח שבתוכם ירקות ודגים קפואים. עבור בעלי החיים לקרטיבים שלוש מטרות: הראשונה היא כמובן לצנן את בעלי החיים ולספק להם הקלה בחום הכבד של הקיץ. השנייה היא לספק להם תעסוקה ועניין. הם מלקקים, נושכים ומשחקים עם גוש הקרח, עד שהם מגיעים למזון הטעים שטמון בו, והמטרה השלישית, היא פשוט המזון עצמו, שהוא חלק מהתפריט של כל בעל חיים שנקבע עבורו על ידי התזונאית של הספארי.
ד”ר רוני הורוביץ, המשמשת בשנים האחרונות כתזונאית של הספארי, עובדת קשה כדי להתאים את התפריטים לצרכים של כל מין ומין, לשינויים העונתיים, למצב הרפואי והגופני של כל פרט ופרט. לדבריה: “אנו משקיעים מחשבה ומאמצים רבים כדי לשמור על הבריאות תקינה של בעלי החיים בספארי. לעיתים אנו נתקלים בתופעה של מבקרים שמחליטים להאכיל את בעלי החיים בעצמם. אנו מבינים את הרצון לעשות כן ולראות את בעלי החיים אוכלים, אולם מבקשים בכל לשון של בקשה שלא לעשות זאת. צוות הספארי מספק לכל בעל חיים תפריט מאוזן ומדויק לצרכיו, וכל מזון חיצוני שהמבקרים זורקים לבעל החיים, עלול לשבש את האיזון הזה. על פניו נראה כי בננה או תפוח אחד לא יעשו שינוי בדיאטה של בעלי החיים, אבל זה לא נכון! כל מזון אשר ניתן בצורה פיראטית לבעלי החיים, עלול להזיק להם גם אם הוא כביכול “בריא”. לא כל שכן, השלכת מזון לחצר עלולה לגרום למריבות בין הפרטים וגם לנזקים בריאותיים, כמו למשל העברת מחלות בין בני אדם לבעלי חיים, שעלולים להיות רגישים למחלות שבני אדם מעבירים אפילו יותר מאיתנו”.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם’
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=114181