בסקרנות ומנהיגות, תלמידי תיכון מתנדבים ופעילים בארגון “מנהיגות מדעית”, בפארק קרסו למדע ב”ש, מעשירים את הידע בתחומי המדע והמחקר ומעבירים אותו הלאה לדורות הבאים
“אין לי ספק שבני הנוער הנהדרים, יהיו לא רק מדעני המחר, אלא המנהיגים של החברה הישראלית”, אומר ד”ר נצח פרביאש – מנכ״ל פארק קרסו למדע.
בריאיון אישי אליו מגיעים תלמידי כיתות ח’ וט’, בו נבחנת המוטיבציה והיכולות החברתיות, מתגלים מנהיגי המדע של המחר. כך מתחיל המסע של תלמידי התיכון הנבחרים לתוכנית “מנהיגות מדעית”, הפועלת בפארק קרסו למדע ב”ש. התוכנית מלמדת אותם להיות מנהיגים חברתיים מובילים בקהילתם, באמצעות פעילות חברתית, התנדבות והדרכה של במגוון נושאים ופעילויות בתחומי המדע, המחקר והטכנולוגיה בקהילה. התוכנית אשר נוסדה בשנת 2006, נועדה לצמצם פערים חינוכיים וחברתיים, לקדם את תחומי ה-STEM, החדשנות והמצוינות החברתית ולהעצים אלפי ילדים, בני נוער, צעירים ומבוגרים ליצירת שינוי חברתי בפריפריה, צמצום האי-שוויון ויצירת הזדמנות שווה בישראל.
התוכנית המיוחדת מלווה את תלמידי התיכון הצעירים מכיתות ח׳-ט׳ ועד לאקדמיה. לאחר תהליך הכשרה ראשוני, בני הנוער מדריכים מגוון פעילויות שבועיות בתחומי המדע, בפני אלפי תלמידי יסודי והוריהם בקהילתם, מעבירים הפעלות בימי שיא עירוניים וארציים, משתתפים בפסטיבלי מדע ושבוע החלל, ומשקיעים בפעילויות התנדבות ותרומה לקהילה. המדריכים הצעירים מצטרפים לצוותי ההדרכה הייחודים בתחומים השונים כגון: רפואה, כימיה, פיזיקה, רובוטיקה, אסטרונומיה, חקר החלל ומדיה.
בכיתה י”ב אחראים התלמידים על הוצאה לפועל של השתלמויות מדריכים צעירים במהלך השנה, ואף לוקחים חלק בהקמה והובלת פרויקט אישי של תרומה לקהילה. במנהיגות מדעית, לומדים בני הנוער גם יכולות חברתיות כמו: עמידה מול קהל, פיתוח ביטחון עצמי וניהול זמן נכון כדי להתפתח כמנהיגים חברתיים. התוכנית מוכרת כמסלול לתעודת בגרות חברתית ומאפשרת לצאת לשנת שירות לפני הגיוס במהלכה יש לרכז ולהוביל את הפעילות במוקד יישובי. בכניסה לאקדמיה יקבלו המשתתפים את מלגת ׳קרן קציר׳ כאשר יעבדו כמנחים בארגון “מנהיגות מדעית”.
באירוע שיא בדצמבר האחרון, בפארק קרסו למדע בבאר שבע, התקיים סמינר בן יומיים בו השתתפו כ-250 בני נוער מ-18 ישובים בארץ, ביניהם גם 50 בני נוער בדואים. מטרת הסמינר המקצועי הינה להעביר הדרכות והכשרות לבני הנוער בנושאי המדע השונים: פיזיקה, רפואה, כימיה, מדעי המוח, מדיה ואסטרונומיה. כמו כן, העברת ערכים חברתיים מובילים ואף מפגש תרבותי ומרגש בין בני הנוער מיישובים מרחבי הארץ.
הסמינר שהועבר בפארק קרסו למדע, כלל לינה במוזיאון באוהלים שפרשו בני הנוער, כשהתוכנית התחלקה לשלושה מוקדי פעילות שונים: ישובים קטנים מול ישובים גדולים, שכבות גיל בתוכנית וצוותים מיוחדים לפי תחומי המדע המועברים (צוות כימיה, צוות רפואה וכו׳). במהלך הסמינר, בני הנוער חיזקו את היכולות המדעיות והמנהיגותיות שלהם כשהעבירו השתלמויות שונות בנושאי הצוותים שלהם והדהימו בניסויים, ניתוחים ותצפיות.
איגור רונין, מנהל התוכנית “מנהיגות מדעית”, מספר: “במהלך התואר הראשון שלי התחלתי להדריך בתוכנית האסטרונומיה, לאחר מכן הציעו לי להנחות צוות של מנהיגות מדעית ובשנה ג׳ ללימודים הציעו לי לנהל את ‘מנהיגות מדעית’. במשך שמונה שנים אני מנהל את התוכנית ובזכות כך גם בחרתי לעשות תואר שני באוניברסיטת בן גוריון, במנהל עסקים במסלול מנהיגות חברתית עם מכון מנדל. התוכנית עזרה לי גם לעסוק בתחום המדעים וגם למצוא בעצמי יכולות מנהיגותיות ולהעביר אותם הלאה. מטרת ‘מנהיגות מדעית’ היא לחשוף את תחום המדעים כאמצעי לפיתוח והעצמה של בני הנוער, ובהמשך להפוך אותם לשליחים בפעילות בקהילה. בזכות הכלים אותם לומדים בני הנוער הם הופכים למנהיגים חברתיים ושולטים בתחומי המדעים החשובים כל כך בעולמנו”.
יסמין לויטנוס, רכזת ב”מנהיגות מדעית”, מוסיפה: “התחלתי את המסע שלי במנהיגות מדעית בגיל 14 וכיום בגיל 20 אני כבר רכזת בשנה שנייה. עברתי תהליך משמעותי בו פיתחתי מיומנויות ושיפרתי את הביטחון העצמי שלי. את כל היכולות שיש לי כיום, השגתי בזכות ‘מנהיגות מדעית’. התוכנית הכילה אותי ודחפה אותי קדימה וכבר בשנה הראשונה שלי כמדריכה הקמנו איגור מנהל התוכנית ואני, את צוות מדעי המוח. בעבודת צוות הנגשנו את תחום מדעי המוח לילדי היסודי, באמצעות חוגים אשר לימדו על אנטומיה של המוח ותאי העצב, באמצעות דגמים מוחשיים, סרטונים ויצירה משותפת. כך אנחנו מעבירים את האהבה שלנו לתחומי המדעים וגם תורמים לקהילה”.
ד”ר נצח פרביאש – מנכ״ל פארק קרסו למדע, מספר על פעילות תוכנית “מנהיגות מדעית”״ במוזיאון: “דור העתיד של המדע גדל וצומח, ואנו כמוזיאון שמחים להיות חלק מהעשרת הידע של המנהיגים הצעירים. הערכים החברתיים והחינוך המדעי והטכנולוגי אשר מעבירה תוכנית ‘מנהיגות מדעית’, מתיישבים באופן מושלם עם חזון פארק קרסו למדע, אשר נועד להלהיב ולהצית את דמיון בני הנוער בתחום המדעי ולהוביל פעילויות חינוכיות מדעיות בנגב. אין לי ספק שבני הנוער הנהדרים, יהיו לא רק מדעני המחר אלא המנהיגים של החברה הישראלית”.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=109666