אלפי מתנדבים, פעילי סביבה ואזרחים טובים, יצאו היום ליום מודעות למצב הים, בו יתקיים ניקוי החופים והים הגדול והפנינג של אירועים כיפיים בחופים
איך אתם בהתנדבות? ובכזו שצריך לנקות בה?? גם אם זה לא נשמע לכם ממש מלהיב, זה מאד חשוב! וכשמבינים מה המשמעות – שמירה על הים, הקמת שמורות ימיות, ומניעת נזקי משבר האקלים – הרי שהמשימה נעשית קלה יותר וכל המשפחה תתנדב לה בשמחה. אז אתם מצטרפים?
היום, שישי 3.12.21, בין 13:00-09:00 יערך בחופי ישראל הפנינג להעלאת מודעות למצב הים והחיים, עם מבצע ניקיון חסר תקדים בהיקפו, במסגרת יום ניקוי החופים והים הגדול בעולם. עשרות אלפי מתנדבים, פעילי סביבה, אזרחים טובים, ילדים ומבוגרים, צפויים לפקוד כ- 80 נקודות לאורך החופים, מראש הנקרה בצפון ועד אשקלון בדרום, כולל בחופי אילת והכנרת, במטרה להדגיש למקבלי ההחלטות את החשיבות של שמירה על הים, הקמת שמורות ימיות, ומניעת נזקי משבר האקלים.
באירוע הקודם, שנערך לפני כשנה, השתתפו כ-18 אלף איש, שאספו מעל 62 טונות של אשפה. הסוג הנפוץ ביותר היה מוצרי עישון שונים ולאחר מכן פקקים, אריזות קרטון וקלקר, צלחות וסכו”ם, מוצרי היגיינה, בקבוקי משקאות ללא פיקדון, חומרי בנייה, מוצרי דיג וצעצועים. יום ניקוי הים הגדול, יהיה השנה יום הפנינג שכולו מוקדש לים ולהעלאת המודעות לשמירה עליו. ביום הזה יתקיימו בחלק מהחופים סיורים, הדרכות, פעילויות לכל המשפחה, בחירת שגריר הים התיכון, הופעות ועוד.
על פי הערכות שונות, מדי שנה בשנה, מושלכים לימים ולאוקיינוסים, כ- 8 מיליון טונות של פלסטיק. דוח ניטור לאומי של פסולת ימית לשנת 2019, שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה והמכון לחקר ימים ואגמים, גילה כי כ-70% מהפסולת בים, מורכבת מחלקי שקיות ואריזות פלסטיק, ובשנתיים האחרונות נוספו גם מסכות פנים רבות לפסולת בחופים ובים. לים יש גם תפקיד חשוב בשמירה על אקלים יציב, אך היכולת של הים לאזן את האקלים מצויה בסכנה נוכח השינויים הגלובליים. מזרח הים התיכון מתחמם בקצב מואץ בעקבות שינוי האקלים, וההתחממות הגלובלית והטמפרטורה שלו עלתה בכ- 3 מעלות בעשורים האחרונים. שינוי זה פוגע בחלק מהמינים הים תיכוניים. השמירה על הטבע בים, באמצעות שמורות טבע, מאפשרת לטבע הימי להמשיך לשגשג, להיות חסין יותר לשינוי האקלים, ואף לסייע למתן את שינוי האקלים באמצעות ספיחת פחמן דו חמצני.
מייקל רפאל, רכז ארצי של קואליציית אנשי הים התיכון, מארגון ‘אנו’: “חזרתי מכנס ועידת האקלים בגלזגו עם מסר ברור: העולם נמצא במצב חירום אקלימי וחייבים לפעול מיידית. הים שסובל מסכנות חמורות כמו עליית טמפרטורות, זיהומים מדלקים ופלסטיק ועוד, הוא בין הגורמים החשובים שמשפיעים על האקלים ועל החיים בכדור הארץ שלנו. חייבים לשמור על הים עם שמורות ימיות נרחבות, לפחות 30%, כדי להגן על מגוון המינים בים והחיים בכדור הארץ. בלי הים אין חיים”.
בחוף אכדיה בהרצליה יתקיים האירוע המרכזי, בהשתתפות ראש עיריית הרצליה ויו”ר פורום רשויות ערי החוף, משה פדלון, ואישי ציבור נוספים רבים, וגם: הופעה של איזי הראפר, טקס הכרזת שגריר הים התיכון ועוד. בנוסף, בחופים אחרים בישראל צפויים להתקיים אירועים לקהל הרחב, כמו סיורים של רשות הטבע והגנים, תחרויות, הדרכות, ופעילויות לכל המשפחה.
בין החופים שבהם יתקיים ניקוי חופים: ראש הנקרה, בצת, אכזיב, שבי ציון, בוסתן הגליל, חוף עכו, קריית ים, קריית חיים, החוף השקט, בת גלים, התכלת, שקמונה, הכרמל, זמיר/דדו, הסטודנטים, חוף כרמל, נווה ים, נחשולים, מעיין צבי, שדות ים, אולגה, מכמורת, בית ינאי, נעורים, סירונית, ארגמן, פולג, השרון, געש, שפיים, אכדיה, הצוק, תל ברוך, מציצים, מדרון יפו, גבעת עלייה, חופי בת ים, חוף פלמחים, חופי אשדוד, חופי אשקלון, ניצנים, חופי אילת, חופי הכנרת ועוד.
האירוע מתקיים בהובלת קואליצית אנשי הים התיכון מארגון אנו, ובשיתוף ארגוני סביבה, בהם: החברה להגנת הטבע, צלול, אקואושן, דלפיס, אנו עושים שינוי, חיים וסביבה, רשות הטבע והגנים, מגמה ירוקה, גרינפיס, הקואליציה למניעת זיהום פלסטיק בישראל, clean coin, אקלים ישראל, איגוד ערים כינרת, רשות הכינרת והמועצות האזוריות עמק הירדן וגולן, בשיתוף עיריות ומועצות איזוריות ורבים אחרים.
פרטים נוספים על האירוע: ניקוי הים הגדול בעולם