החיים בטבע העירוני הישראלי, קשים לטורפים. הצבועה רותי, שחיה בשולי העיר מודיעין, מתה מדריסה בסופ”ש האחרון
הסיפור של רותי הצבועה, המוכרת לתושבי מודיעין, הסתיים בסוף עצוב. החיים בטבע העירוני הישראלי, קשים לטורפים. הצבועה רותי, שחיה בשולי העיר מודיעין, מתה מדריסה בסופ”ש האחרון. אור מילשטיין, פקח רשות הטבע והגנים, מרחיב: “קיבלתי דיווח מהווטרינר בעיר מודיעין, על צבועה שנמצאה דרוסה בכביש 443 סמוך לאיזור התעשייה ליגל, ביום שבת אחר הצהריים. הגעתי לנקודה וזיהיתי כי מדובר בצבועה רותי, לפי המשדר שהיה על צווארה.
ד”ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז: “לאחר שדווחה לראשונה ב 2017 ומושדרה במהלך 2018, נמצאה רותי דרוסה. ממעקבינו ידוע שרותי גידלה גורים לפחות פעמיים, ואולי יותר. כנראה שבישראל 2022, תוחלת החיים של צבוע, גם אם היא מנוסה בתווך העירוני כמו רותי, הוא 6-5 שנים. מדובר בסגירת מעגל עצובה ביותר”.
הצבוע המפוספס: מצוי בכל חלקי הארץ. הצבועים מותאמים לאכילת פגרים, אך ניזונים גם ממקורות אחרים: מבעלי חיים קטנים, איטיים או פצועים וחלשים, אשפה, מזון חתולים ומפירות וירקות. הם נחשבים ל”סניטרים” של הטבע, מפני שבאכילת הפגרים והפסולת הם מנקים את הסביבה, וכך מונעים הפצה של מחלות. אולם בשנים האחרונות הפסולת שאנו משאירים וזמינות המזון וכמותו ביישובי האדם, מושכים אותם מן השטחים הפתוחים אל יישובי האדם.
התרגלו לקרבת האדם: הצבועים למדו להתרגל לקרבת האדם ולאבד את הפחד ממנו, והם מתועדים בתדירות הולכת וגדלה בקרבת יישובים, מפעלים ובסיסי צבא, במיוחד במרכז הארץ ובדרומה. במודיעין, הצבועה רותי אף למדה לבסס את עיקר מזונה על שאריות מזון שמצאה בעיר. בצפון הארץ תועדו צבועים בקרבת משקי בקר. חיות בר נמנעות מעימות עם בני אדם בדרך כלל, ומעולם לא תועדה תקיפה ע”י צבוע מפוספס בטבע בישראל. אף על פי כן, חשוב לזכור שסביבת האדם אינה מקומו הטבעי של הצבוע והתנהגות של חיית בר עלולה להיות בלתי צפויה ולסכן אותם ואותנו.
אסור לפגוע בצבועים: צבוע מפוספס מוגדר חיית בר מוגנת בחוק, וחל איסור חמור לצוד, לפגוע, או ללכוד אותו. רשות הטבע והגנים מופקדת על שלומן של חיות הבר מתוקף החוק בישראל, והיא פועלת לצמצם את הפגיעה או ההטרדה שגורמות חיות הבר לאדם.