שבע שנים לאחר שנצפה בארץ לראשונה, נגלה נשר דרומי שוב בבניין בשיפוץ בתל אביב בקומה 43, טופל ולצערנו לא שרד
ב- 9 במאי 2014 תיעד פקח רשות הטבע והגנים, עזרא חדד, את הנשר הדרומי לראשונה בישראל, בשמורת גבעת גד בשפלת יהודה. אתמול (ד’) התקבל דיווח על תצפית נוספת של נשר דרומי בבניין בתל אביב. פקחי רשות הטבע והגנים, אור מילשטיין, יונתן סבלסקי וסלבה בורכוב, הגיעו למקום ואספו אותו לבדיקה וטיפול בבית חולים לחיות בר, של רשות הטבע והגנים והספארי.
אור מילשטיין, פקח רשות הטבע והגנים: “הגענו לבניין שנמצא בשיפוץ וראינו נשר שנמצא במצב לא טוב וזקוק לטיפול. אספנו אותו לקבלת טיפול רפואי”.
אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים: “הנשר המדברי מקנן באפריקה ונמצא בסכנת הכחדה. הנשר הדרומי מצוי ומקנן באפריקה וכיום מוגדר כנשר בסכנת הכחדה חמורה בטבע. מוטת כנפיים שלו עשויה להגיע ל-שני מטר ו- 55 ס”מ. אוכלוסייתו מוערכת בכ- 30 אלף פרטים בלבד והוא מצוי בעיקר במרכז אפריקה. מאז שנות ה- 90 תועדו מספר ביקורים של הנשרים הדרומיים בספרד ופורטוגל ועל פי הערכות, ייתכן כי הצטרפו לנדידה של נשרים אירואסיאתיים.
“כיום, אוכלוסיות הנשרים הדרומיים נמצאות בירידה חדה עקב הרעלות נגד טורפים, הרעלות לציד. בישראל מצוי בטבע נשר אירואסיאתי, רחם, עוזניות שחורות ובעבר קיננה בישראל עוזניית הנגב, אך היא נכחדה מהטבע המקומי. העופות הדורסים ניזונים מפגרים ויש להם חשיבות רבה במערכת האקולוגית. הרעלות בלתי חוקיות, התחשמלות וציד, גרמו בשנים האחרונות לירידה במספרם בטבע”.
במהלך היום התבשרנו, לצערנו, שהנשר הדרומי מת, לאחר שניסיונות ההלצה לא צלחו. ד”ר ניצן אדם, וטרינר בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי: “הנשר הגיע במצב קשה מאוד, כשהוא תשוש מאוד, דופק איטי, דבר שמעלה חשד להרעלה. בנוסף נראה כי הוא קיבל מכה בראש, כנראה מהתנגשות בבניין. הנשר קיבל עירוי נוזלים, אטרופין כדי לייצב את הדופק הנמוך. הוא היה במשך מספר שעות בטיפול. לצערנו, ניסיונות הטיפול לא צלחו. לאחר מותו הוא הועבר לנתיחה שלאחר המוות במכון הוטרינרי”.