לראשונה בישראל: נקבת סמור משויש שנפצעה וטופלה בבית החולים לחיות בר, שוחררה לטבע שעל גופה משדר מיוחד לניטור תנועתה בטבע
לפני כשבועיים פקח רשות הטבע והגנים, זיהה נקבת סמור משויש עם קושי בתנועה ובמצוקה באזור הנגב המערבי. העובדה ששכבה לצידי הדרך בשעות היום, שעה שבה בדרך כלל הסמורים נוהגים לנמנם במחילותיהם, מאחר והם פעילים בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערביים, משכה את תשומת ליבו. הפקח יצר קשר עם פקח אזורי נוסף ועם מערך ה’חיבולנס‘ של רשות הטבע והגנים, לטובת העברה מהירה שלה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן.
בבית החולים לחיות בר זיהו מהר מאוד את חולשתה ותשישותה, ועל כן ערכו לה סדרת בדיקות. כבר בשלבי הבדיקה הראשונים נמצא שאישוניה אינם מגיבים ושהיא איבדה איזון בצד ימין של הגוף. לאחר בדיקת רנטגן ובדיקה פיזית ע”י מישוש, שנמצאו תקינות, נשללה האפשרות לשברים בצד הימני של הגוף ועלה החשד לפגיעה נוירולוגית בעקבות טראומת ראש. בתוך כך, ווטרינרית בית החולים לחיות בר, הבחינה שפטמותיה מלאות חלב ולכן ביצעה בדיקת אולטרסאונד כדי לבחון אם היא בהריון.
העוברים היו אמורים להיות גדולים מספיק כדי שניתן יהיה להבחין בהם (לפי מצב החלב של האם) ומכוון שלא נראו כאלו, הצוות הבין שהיא המליטה לא מזמן. באותו רגע הובהל צוות אנשים יחד עם אותו פקח של רשות הטבע והגנים, כדי שינסו למצוא את הגורים במחילה סמוכה למקום הימצאה. החיפושים למרבה הצער לא העלו דבר.
במקביל, צוות המטפלים בבית החולים לחיות בר החל בהענקת טיפול מקצועי ומסור לסמורית, שכלל תרופות להורדת הלחץ במוח ונוזלים ותרופות המיועדות לתמיכה במערכת הנוירולוגית, ישירות לווריד. זאת יחד עם מעקב יום יומי צמוד אחר התאוששותה, שכלל שקילה ומעקב אחר תנועותיה בעזרת מצלמה הנמצאת בחדר אשפוז המתאים לצרכיה. עם התאוששותה כעבור מספר ימים, הוחלט להשיבה אל הטבע באזור בו נמצאה. לאור נדירות התצפיות והמקרים בהם נתקלים ופוגשים סמוריים בטבע באופן זה ובכלל, החליטו ברשות הטבע והגנים להצמיד לסמורית הקטנה משדר מיוחד כדי לנטר את תנועותיה וללמוד עוד על אוכלוסיית הסמוריים באזור בו הושבה חזרה אל הטבע ובכלל.
מאחר ומדובר במקרה ראשון ידוע בישראל בו ממשדרים פרט של סמור, יונק שגופו קטן יחסית, התייעצו ברשות הטבע והגנים עם גורמים שונים, על מנת לבחון כיצד נכון להצמיד משדר לגופה, לרבות עם חוקרת העטלפים עדי רחום ממעבדת העטלפים של יוסי יובל באוני’ ת”א, המיומנת במישדור עטלפים, שהינם יונקים קטנים. כל זאת במטרה להבטיח היצמדות של המשדר לאורך פרק זמן יעיל וגם למנוע כל פגיעה בה או ביכולת תנועתה. לאחר היוועצות בנושא, הוחלט להשתמש במשדר טלמטרי ועם דבק רקמות רפואי, שיוכל להצמיד את המשדר לגופה של הסמורית למשך מספר שבועות על פי ההערכה. המבצע הוגדר בהצלחה והסמורית עם המשדר הושבה חזרה לטבע.
עתה מקווים ברשות הטבע והגנים, כי יצליחו בעזרת אנטנה מיוחדת לקבל את המידע שנאסף במשדר, ובכך לשמור עליה מרחוק, ללמוד ולהכיר טוב יותר את תנועת הסמוריים בישראל.