הסתיו הגיע? החצבים כבר כאן! נצא למסע משפחתי לגילוי מקומות פריחתו ונלמד להכירו
נכון, אנחנו עדיין באוגוסט, ומזג האוויר קיצי בכל חלקי הארץ, אולם אחד מסמלי הסתיו המובהקים ביותר, החצב, כבר כאן. אנשי החברה להגנת הטבע תיעדו בימים האחרונים חצבים במקומות שונים בארץ: חוף הכרמל, חדרה, הרצליה, תל אביב ועוד, ויש סיכוי שהתמונות האלו יקררו אתכם מעט. עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, מסביר כי החצב המצוי הוא גיאופיט (אוהבי אדמה), בעל בצל שאוגר אנרגיה (סוכרים) במהלך החורף באמצעות פוטוסינתיזה, שמאפשר לו לפרוח בתקופה בה כמעט אף צמח אחר לא פורח – בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו.
אז כן, עונת הסתיו כבר ממש מעבר לפינה, כפי שנאמר, ב”ט”ו באב תש כוחה של חמה”, ואפשר כבר לראות יותר עננים וישנם מקומות בישראל שכבר ירד בהם גשם. לבן: “שמו של החצב נגזר מיכולתו לחצוב בסלע, כאשר הבצל הוא אחד הגדולים מבין צמחי הבר בישראל. כמו בצלים אחרים, הוא מלא בחומרים צורבים שמגנים עליו ולכן, מעט מאוד מסוגלים לאכול אותו וגם את העלים”, אומר בלבן.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים, כי אחד הדברים המיוחדים בחצב הוא עמוד התפרחת, שאחרי כמה שנים וכמויות גשם מתאימות, יכול להגיע לגובה של מטר וחצי ואפילו מעבר לכך. התפרחת לבנה והיא מתחילה מלמטה, כאשר לחצב לוקח שבוע וחצי-שבועיים לסיים את מחזור הפריחה. “הפרחים נפתחים לפנות ערב והחצב מתמחה בהאבקת לילה ע”י רפרפים, ובבוקר ע”י מיני דבורים וצרעות שנמשכות לצוף המתוק שלו. גם ציפורים אוהבות את הצוף הזה, והצופיות נוהגות לאכול על חצבים, במה שנחשב למראה מיוחד מאוד של צופית בוהקת מתנדנדת על עמוד תפרחת, שלעיתים מקנחת בעכביש חריף”, אומר בלבן.
ואיפה תוכלו למצוא חצבים? החצב פורח בכל חלקי הארץ – מהחבל הים תיכוני, לאורך מישור החוף, עד הר הנגב והאזורים המדבריים הקשים ביותר בישראל. מקומות מיוחדים לצפות בחצבים, הם בדרך אלון בבקעת הירדן, גבעת התנ”ך בירושלים (עם הרקע היפיפה של חומות העיר העתיקה), מורדות חומת שמואל, רמת המדבר לאורך שמורת מצוק ההעתקים, סביב מצפה רמון ועוד. “ב-2008 שתלנו חצבים על הגג של התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע”ש נילי ודוד, ובאוקטובר שעבר שתלנו 3,000 בצלים של חצבים על הגג של מכון מנדל בירושלים, ואנחנו מצפים לפריחתם הקרובה”, מסכם עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע.