סיפורה של הסלמנדרה שהושבה לטבע לאחר שנלקחה בטעות מהסביבה הטבעית שלה
מטייל שטייל באזור עין ליאור ליד צפת, נתקל בסלמנדרה מצויה. המטייל חשב שהיא נטושה ורצה לעשות את המעשה הנכון ולהצילה, ועל כן לקח אותה עמו והביא אותה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים בספארי, שם התברר שלא היתה סיבה להוצאתה מבית הגידול.
אלא שעכשיו היא נמצאת בסכנה, היות ובתקופה שבה הטמפרטורות עולות, הסלמנדרות מתחילות להיכנס לתרדמה עד החורף הבא. הסלמנדרה המצויה היא אחת משבעה מיני דו חיים החיים בישראל והיא פעילה בחורף בלילות גשומים. בעולם מעריכים שכשליש ממיני הדו-חיים נמצאים בסכנת הכחדה. בין הגורמים להכחדתה: הרס בתי גידול, קיטוע שטחים ובידוד אוכלוסיות, מחלות, שינויי אקלים, מינים פולשים, ודריסות.
נועם רווח, פקח רשות הטבע והגנים בגליל העליון: “מצאנו את עצמנו במרוץ נגד הזמן כדי להספיק ולהחזיר את הסלמנדרה למקום ממנו נלקחה, על מנת שתוכל להיכנס לתרדמת הקיץ. המקרה הזה הסתיים בטוב היות והמטייל הביא את הסלמנדרה לבית החולים. במקרים רבים אחרים, מטיילים מזיזים את בעלי החיים למקומות אחרים, ומשאירים אותם בטבע בסביבות אקולוגיות שאינן מתאימות למחייתם, וגוזרים עליהם מוות.
ד”ר יפתח סיני, אקולוג גליל עליון: הסלמנדרה המצויה היא מין בסכנת הכחדה כאשר ישראל בכלל והכרמל בפרט, הן גבול התפוצה הדרומית העולמית שלה. משמעות הדבר היא שהסלמנדרות בארץ בניגוד לאירופה, צריכות לווסת את טמפרטורת גופן בין חום לקור. בחורף כמו השנה, שבו ראינו ימים קרים וגשומים וימים חמים מאוד, בעלי החיים עשויים להתבלבל ולהיות פעילים בתקופות שונות מאשר הן נוהגות בדרך כלל. לקראת הקיץ, הסלמנדרות נכנסות לכוכים וסדקים, שהלחות והטמפ’ בהן מאפשרות להן להיכנס לתרדמה עד החורף הבא. ברגע שמשנים לבעל חיים המווסת לעצמו את הטמפרטורה ואת הסביבה, זה מסכן את בעל החיים ועל כן אין לגעת בהם או להזיזם”.
חשוב לדעת: חשוב ביותר לא לגעת ולא להרים את בעלי החיים. הדבר נכון גם לגורים ולגוזלים שנראים נטושים, אך לא כך הוא ופעמים רבות האם פשוט יצאה לחפש מזון.
אם נתקלתם בחיה פצועה, או שקיים חשש לחייה, טלפנו למוקד רשות הטבע והגנים 3639* ואנו נגיע בהקדם ונעניק את הטיפול הטוב ביותר.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=109999