לראשונה בעולם, תערוכת זיכרונות של ניצולי שואה, שבינה מלאכותית ציירה את זיכרונותיהם, ואיך הגיבו “בני נוער למען החברה”, שהשתתפו בשיח הבין דורי עם ניצולי השואה?
רגע לפני יום השואה הבין לאומי, שחל היום, 27 בינואר, השיקה עמותת חסדי נעמי את תערוכת הזיכרונות של ניצולי השואה הראשונה בעולם, שצוירה ע”י בינה מלאכותית. במסגרת הפעילות “סיפרו” ניצולי שואה לבינה המלאכותית Midjourney את זיכרונותיהם מהשואה, שהפכו לתערוכה מרגשת.
מבין הזיכרונות הקשים, נרשם רגע מרגש במיוחד כאשר אלה, ניצולת שואה מאשקלון, ראתה את התמונה של אמה שצויירה על ידי הבינה המלאכותית. אלה לא לבד, ולצידה עלו זכרונות מרגשים נוספים, כמו ניצולת שואה שחייה ניצלו כי עצרה לחפש את הסנדל שלה, ניצול שואה שקיבל פרוסת לחם ליום שעליה נאלץ לוותר לכלב שחשף שיניים וגנב לו אותה, וזכרונות נוספים, שכאמור, הפכו לתערוכה פורצת דרך שיזמה חסדי נעמי, יחד עם הניצולים בהם היא תומכת.
“בלתי נתפס שמי שמשתפים אודות זכרונות של תחושת הרעב, נאלצים לקבל מחסדי נעמי סלי מזון, אמצעי חימום ועוד”, אמרה ראיסה גורביץ’, ניצולת שואה מבית שמש, שסיפרה על הזיכרון אודות אחותה הקטנה שנרצחה. ראיסה הצליחה להציל את המעיל המוכתם בדם של אחותה, אותו הציגה במהלך הפעילות, ואין עין שנותרה יבשה ברגע העוצמתי הזה.
גם חיים מרגוליס סיפר על הזיכרון שלו, אודות פסי הרכבת ברומניה ועל ההיכרות עם אשתו אותה ליווה עד יום מותה. כאשר ראה מרגוליס את תמונת פסי הרכבת, הוא היה בהלם והתרגש מאוד. מרגוליס בעצמו הוא ניצול שואה שמסתייע בחסדי נעמי ובמקביל אף מתנדב בעמותה. יחד איתו התיישבו מול הבינה המלאכותית עוד ניצולי שואה רבים, שסיפרו על זכרונות קשים, כמו בני משפחה שקפאו למוות וזכרונות קשים אודות תחושת רעב.
מעגלי שיח ביו ניצולי שואה ובני נוער
כל רכישת ציור מסייעת כלכלית לניצולי שואה ולהפצת הזיכרונות. בחסדי נעמי מספרים שהתהליך עצמו היה מרתק. אחד אחד הגיעו הניצולים ושיתפו בזכרונותיהם ובזמן אמת צפו בתמונות שציירה הבינה המלאכותית. הניצולים שאלו על התהליך הטכנולוגי, ולמעשה נוצר שיח מרתק עוד יותר כשלתהליך התווספו בני נוער שמתנדבים למען ניצולי שואה באשקלון, במסגרת הפרויקט “בני נוער למען החברה”, שנתמך על ידי העירייה, ונוסד על ידי יעקב יאשה פיזנברג.
“השימוש בטכנולוגיה מסייע להנגיש את ההיסטוריה בצורה שרלוונטית יותר לדור שלנו”, אמר לירון מורדוב, שהיה חלק מבני הנוער שהשתתפו. “אני חושב שחשוב לשלב את הטכנולוגיה בשימור ההיסטוריה, כי העידן הטכנולוגי הוא מקור התוכן המרכזי שלנו”, הוסיף. “גל גדות היא גיבורת העל הישראלית הראשונה בהוליווד, אבל ניצולי השואה הם גיבורי העל הראשונים בהיסטוריה היהודית. המוח היהודי היצירתי תמיד היה כוח העל שלנו ושימש את הצורך ההישרדותי שלנו, וכיום חלק גדול מהיצירתיות הזו מופנית לטכנולוגיה וזו התשובה שלנו לסלבס כמו קניה וסט”, אמרו המתנדבים.
“טכנולוגיה היא הדרך לייצר חיבור בין דורי ועצם העובדה שקיומם של פרויקטים טכנולוגיים, מביא למעגלי שיח ביו ניצולי שואה ונוער, רק ממחיש את הצורך בפרויקטים כאלו. פה כבר נרשם ניצחון, שכן המסר עובר לא רק באמצעות התערוכה, אלא במסגרת ההכנות לתערוכה”, אמר תמיר האס, דובר חסדי נעמי. “החשש מכך שזיכרון השואה יעלם אינו מדומיין. כך למשל, בשנה שעברה עשו במכון המחקר הבינלאומי IPSOS סקר עבור חסדי נעמי, בקרב מדגם מייצג של 311 בני נוער בפולין, בגילאי 18-16 שהציג נתונים מדאיגים: “7 אחוזים מבני הנוער הפולנים ציינו שלדעתם השואה לא קרתה ו- 11% לא שמעו על יום השואה הבין לאומי”, מסביר האס.
“כשאנחנו מחלקים חבילות מזון לניצולי שואה שחיים מתחת לקו העוני, הם מספרים לנו שחוץ מהפחד מרעב וקור, הם חרדים שזכרון השואה יעלם. באמצעות מכירת הציורים, אנחנו מפיצים את הזכרונות ובמקביל מסייעים לניצולים נזקקים, שכן כל ציור שנמכר מביא עמו עוד סל מזון שמועבר לניצולי השואה. אנחנו מבקשים מכל מי שיכול – להיכנס לאתר ולרכוש ציורים”, מסכם האס.
בחסדי נעמי ביקשו להודות לעיריית אשקלון ולהיכל התרבות באשקלון, שאירחו את ארוע ההשקה של התערוכה. “כאשר חיפשנו מקום להשיק את התערוכה בהתנדבות, אנשי עיריית אשקלון היו הראשונים להציע, ואנחנו יכולים רק לומר תודה על כך”, אמרו בחסדי נעמי והודו לראש העיר אשקלון, תומר גלאם.
גלאם: “בימים בהם אנחנו נאלצים להדוף הכחשות שואה, ולהתמודד עם קריאות שנאה נגד יהודים, ולצערי אפילו תקריות אנטישמיות אלימות, פרויקטים כאלו, שנעשים בשילוב טכנולוגיה חדישה, עוזרים להגביר את האור על החושך. מצד אחד הבינה המלאכותית מעניקה זווית חדשה ונוספת לסיפורים הטרגיים והקשים ביותר, ומצד שני, הטמעת הסיפורים בזיכרון הבינה המלאכותית תורמת לשימור הזיכרון והנחלתו לדורות הבאים. נמשיך לפעול כדי להנציח, לתעד ולשמר את סיפורי הגבורה של השורדות והשורדים, למען דור העתיד”.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=109335