ושוב המשפחה מתכנסת יחד בחופשת ל”ג בעומר, וזוכרים שהדרך הטובה ביותר להילחם בשריפות, היא פשוט למנוע אותן!
כמה חיכינו להדליק הערב, ערב חג ל”ג בעומר, מדורות עם החברים לכיתה, או עם תנועת הנוער או במדורה משפחתית. אבל בשל הקורונה, ממשלת ישראל אישרה הוראת שעה (תקנות לשעת חירום) האוסרת הדלקת מדורות בל”ג בעומר במרחב הציבורי ובבתים פרטיים בכל רחבי הארץ, בין התאריכים 7.5.2020 – 13.5.2020.
אז מה נעשה וכיצד בכל-זאת נציין את החג? אפשר במקום לשרוף קערטושקס (תפוחי אדמה) במדורה – לאפות אותם בנייר כסף בתנור, ובמקום לקלות מרשמלו מושחלים על שיפודים באש חיה – הוסיפו אותם לכוס גדולה עם שוקו חם. טעים. ועתה, כשאתם שבעים, אתם יכולים לקיים טיול וירטואלי בשמורת הר מירון – המשפחה מוזמנת להיכנס לאתר רשות הטבע והגנים ולקרוא על השמורה היפה הזו.
כדאי להיזכר על שום מה נחגג ל”ג בעומר ומה המנהגים הנפוצים בחג זה: ל”ג בעומר חל ביום י”ח באייר. הוא נקרא כך, משום שהוא היום השלושים ושלושה מתוך ארבעים ותשעת הימים בספירת העומר. כאשר בית המקדש היה קיים, הובא אליו העומר, אלו הן אלומות השיבולים שנקצרו מן התבואה החדשה, כביכורים בפסח.
ספירת העומר מתחילה בלילה השני של חג הפסח ונמשכת עד לחג השבועות, ארבעים ותשעה ימים. בניגוד לכל ימי ספירת העומר, אשר בהם נוהגים מנהגי אבלות, מקובל ל”ג בעומר כיום שמחה. המסורת קשרה את ל”ג בעומר לאירועי גבורה במרד בר-כוכבא. כמו כן, ביום זה פסקה המגפה שפגעה בתלמידי רבי עקיבא, ולכן מציינים אותו כיום שמחה.
המנהג הידוע בחג הזה הינו הדלקת מדורות ויש לו שני מקורות: החיבור בין מרד בר כוכבא, ל”ג בעומר והדלקת מדורות – המורדים הדליקו משואות על ראשי ההרים כדי להעביר את ההודעה על פרוץ המרד והמדורות שאנו מדליקים היום הן לזכר אותן משואות; השריפה בבית שמעון בר יוחאי וספר הזוהר: ביום מותו של רבי שמעון בר יוחאי הוא ביקש לגלות לחבריו סודות מספר הזוהר, אך לא הספיק וביתו נשרף.
לזכר האש ששרפה את ביתו נוהגים להדליק מדורות ביום פטירתו של בר יוחאי, שהוא ל”ג בעומר. הילולת רבי שמעון בר יוחאי – בל”ג בעומר מתקיימת הילולת רבי שמעון בר יוחאי ומשתתפים בה (לא בימי קורונה) אלפי אנשים. ההילולה מתקיימת ליד קברו של בר יוחאי, במירון שליד צפת.
חתונות וחופות – בימי ספירת העומר, שהם ימי אבלות לא נהוג להתחתן משום שלא נהוג לקיים שום חגיגה. ל”ג בעומר הוא עצירה של ימי האבל ובישראל נהוג ביום זה לקיים חתונות רבות. משחק בחץ וקשת = חץ וקשת היה כלי הנשק בימי בר-כוכבא ואנו נוהגים להתאמן במשחקי מלחמה לזכר בר כוכבא. ה”חלאקה” – אחד הטקסים המיוחדים המתקיימים בל”ג בעומר הוא טקס החלאקה המתקיים בהילולת רבי שמעון בר יוחאי במירון. במהלך ההילולה מביאים בנים בני שלוש שמעולם לא הסתפרו קודם ועושים להם תספורת ראשונה במקום.
זו הזדמנות לנצל את ל”ג בעומר נטול המדורות, כדי ללמוד כיצד פורצת שריפה ואיך ניתן למנוע אותה. אז ברור שהדרך הטובה ביותר להילחם בשריפות, היא פשוט למנוע אותן! ולא רק בל”ג בעומר: מאחר שהקיץ מיד מגיע, עלינו לפעול כדי למנוע דליקות יער. כי שריפה שמשתוללת בחורש, ביער או בשמורת טבע, עלולה להיות מסוכנת לעצים, לבעלי החיים וגם לאדם. וכך נמנע שריפות: רדו אל גינת הבית או חצר הבניין, ומיצאו אזור פתוח יחסית. כעת, דמיינו שאינכם נמצאים בלב העיר, אלא בלב היער.
אספו חומרים דליקים שזרוקים בשטח: קוצים, זרדים, עלים יבשים וגם פסולת. שרטטו בעזרת מקלות “דרכים” שיקלו על הכבאיות להגיע ליער בנוחות. סמנו בשטח בעזרת אבנים, מקומות שבהם יתוכננו ברזי כיבוי. בעזרת ענפים או אבנים, בנו דגם קטן של מגדל תצפית. במגדל תצפית אמיתי, יושב תצפיתן, שמטרתו לגלות דליקות ביער ולהזעיק את לוחמי האש (שהם בעצם… אתם).
אז איך עושים זאת בשטח? אם יצאתם לטיול והבערתם מדורה קטנה (רק כאשר מותר ורק במקומות המיועדים והמסומנים לכך כמובן), זכרו את ארבעת הכללים הבאים:
יש לוודא שהדלקת אש נעשית אך ורק במקומות המותרים והמיועדים לכך.
יש לוודא כי האש כובתה לחלוטין ושלא נותרו גחלים בוערות.
יש להימנע מהשארת פסולת בשטח – פסולת עלולה להיות דליקה מאוד.
אין להשמיד נייר או מגבונים באמצעות שריפה בשטח.
* צפו בסרטון “שריפות אינן קורות כי אם נגרמות” (באדיבות רשות הטבע והגנים):