בשורות משמחות: התאוששות מרשימה של האגם הלאומי שלנו, הן בעליית המפלס וגם במערכת האקולוגית
“כנרת כנרת נראית קצת אחרת /תכולה וזוהרת היית / אתמול עוד סוערת, היום כבר זוהרת / חיוך על שפתיך תמיד” (מילים: יעקב שרת, לחן: משה וילנסקי)
בימים כתיקונם, יש להניח שהיינו מבלים עם כל המשפחה, היום – חג שביעי של פסח, לאורך חופי הכנרת. הכנרת היא האגם הלאומי שלנו, שאנו מודדים את גובהו כמו הורים מודאגים, ואם עלה או צנח – זה ממש משפיע על מצב הרוח הכללי שלנו. הכנרת היא אגם המים המתוקים הנמוך ביותר בעולם, מבחינת הגובה הטופוגרפי יותר מ-200 מטר מתחת לפני הים. הכנרת נמצאת בצפון בקע ים-המלח, שמה מופיע במקרא בספר במדבר, ואם תשאלו מדוע נקרא שמה כנרת, הרי שבתלמוד בבלי נאמר “שמתוקים פירותיה כקול הכינור”. ושימו לב, היא גם מזכירה במראיה את גוף הכינור…
אז הנה בשורות טובות במיוחד בימי קורונה אלה: לראשונה, אחרי כ- 16 שנים, מפלס הכנרת עלה מרום 209- מטר, והוא נמדד אתמול בבוקר (ג’ 14.4) על ידי אנשי רשות המים על 208.985- מטר. כלומר, המפלס עלה בעוד 1.5 ס”מ מיום קודם. קצב עליית המפלס עומד על כ- 2.5 ס״מ ליומיים. חסר לכנרת מלאה: 18.5 ס״מ.
והנה גם משימה חביבה לכל המשפחה: הכינו רשימה של שירים הקשורים בכנרת ושירו יחדיו בכייף.
התאוששות משמעותית במערכת האקולוגית של האגם
לאחר כעשרים שנים בהן חלה הידרדרות באיכות מי הכינרת, נרשמת בימים אלו גם התאוששות משמעותית במערכת האקולוגית של האגם. לראשונה זה שמונה שנים, חוזרת אצת הכנרת לפרוח באגם והאצות הכחוליות הרעלניות לא פרחו השנה וגם רמת המליחות שבה ירדה.
שני החורפים האחרונים היטיבו מאוד עם מפלס הכנרת, אשר זינק בחורף זה ב 2.685 מטר, ובחורף שעבר ב-3.47 מטר – משפל של 21 ס”מ מהקו השחור בנובמבר 2018, ועד ל- 18.5 ס”מ בלבד מתחת לקו האדום העליון, נכון לאתמול. “המעקב שרשות המים מבצעת באמצעות המעבדה לחקר הכנרת אחרי מצב הכנרת, מגלה התאוששות מרשימה גם במערכת האקולוגית של האגם, זאת לאחר שב-20 השנים האחרונות חלה הידרדרות משמעותית באיכות המים באגם, שהחמירה בחמש שנות הבצורת האחרונות וזאת בנוסף לשפל כמעט היסטורי במפלסי המים בה”, אומרים ברשות המים.
מנתוני רשות המים עולה עוד, כי בחורף האחרון חל שיפור במדדים האקולוגיים שבאמצעותם מודדים את היציבות האקולוגית של הכנרת. השיפור מתבטא בחזרה של פריחת אצות הפרידניום בכנרת (האצה הטבעית של הכנרת), לראשונה מאז 2012. פריחת הפרידיניום בא על חשבון פריחתן של אצות הכחוליות הרעילות בכנרת. הפריחה האביבית של הפרידיניום המתרחשת השנה, מחליפה פריחה חורפית של אצות כחוליות רעילות (מיקרוציסטיס).
רמת המליחות באגם ירדה מ- 325 מג”ל בנובמבר 2018, לרמת מליחות של 268 מג”ל בתחילת אפריל 2020, ירידה של מעל 55 מג”ל ומגמה זו אמורה להימשך גם בחודשיים הקרובים.
לצערנו, עקב נגיף הקורונה, נמנע מאיתנו לראות את הכנרת הנמצאת במלוא תפארתה, אך אנו אופטימיים שבמהרה הסגר יהיה מאחורינו ויודעים שהכנרת מחכה לכולנו שנגיע ונהנה ממנה!
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם’
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=102926