ברשות הכינרת ממליצים על טיול לכל המשפחה לתל אנפה, שם כבר החלה פריחת צמחי החורף
הגשם הרב שירד לאחרונה, ניקה וחידד את הצבעים בטבע, והצמיח תוך כמה ימים את הצמחים ופרחי החורף ואת הגיאופיטים הנפלאים. בתל אנפה שבגליל העליון, כבר החלה פריחת הנרקיסים הריחניים, שתמשך לאורך חודש ינואר.
תל אנפה (תל אל אח’דר בערבית- התל הירוק) ממוקם על כביש 918, מדרום לקיבוץ כפר סאלד. בנסיעה נפרשים שדות העמק המכוסים פלומות ירוקות בשלל גוונים של ראשית צמיחת הגידולים החקלאיים. לפני הביקור בתל, מומלץ לבקר בגן פסלים של צביקה, ממש בכניסה לכפר סאלד. צביקה, אמן, חבר הקיבוץ, יוצר דמויות אנשים ובעלי חיים הצופים אל נוף עמק החולה, החרמון המושלג והרי נפתלי. הפסלים עשויים מתכת ממוחזרת של כלים חקלאיים, ששימשו את חקלאי העמק ומשולבים בהם חלוקי נחל ועוד.
מכפר סאלד, נוסעים בנסיעה קצרה דרומה, לתל אנפה, אשר מכונה בפי אנשי הגליל “גבעת הנרקיסים”, מחנים הרכב בחניה המסודרת ממערב לכביש (יש שילוט חום) וצועדים רגלית בשביל מעגלי, אל נקודת הסבר על השמורה והתל ומשם לפריחת הנרקיס המצוי, מהידוע שבפרחי ישראל. ראשו הלבן של הנרקיס המצוי מעוטר בכתר זהב. תל אנפה הינו אחד הריכוזים היפים ביותר בישראל, של נרקיסים. על התל צומחות אלות אטלנטיות מרשימות בגודלן.
ממש בתחילת השביל ניתן להבחין בשרידים ארכיאולוגים שמבצבצים מתוך חפירות שנערכו במקום. התל הוא למעשה אתר עתיקות, בעיקר מהתקופה ההלניסטית אך גם מתקופות קדומות יותר, שנחשף כאשר חפרו באזור בריכת דגים. בשל מיקומו האסטרטגי הגבוה הוקם עליו אקרופוליס, וסביבו עיר שוקקת חיי מסחר בינלאומי. ניתן לראות את שרידי חומה שהקיפה את התל ושרידי היישוב מתקופות שונות. בחפירה נתגלו שרידי בניין מפואר ווילות גדולות, בהן חדרי רחצה, ציורי קיר, עיטורי פסיפסים באבנים צבעוניות וזהב מערי יוון, כלי זכוכית עדינה, מטבעות מאסיה הקטנה ועוד. העיר ניטשה בסוף המאה ה-1 לפנה”ס ולא יושבה עוד. לפני העיר ההלניסטית המפוארת שכן כאן ישוב מהתקופה הפיניקית, אשר גם תושביו עסקו במסחר בדרך לדמשק.
השביל ממשיך עד לנקודת תצפית יפה, המשקיפה על עמק החולה. בצומת השבילים פונים שמאלה ומשם חוזרים באותה הדרך עד לרכב.
אורך המסלול: כשעה וחצי. מסלול קל, מתאים לכל המשפחה, הכניסה חינם. יש להצטייד בנעלי הליכה גבוהות וכדאי גם במשקפת, כדי לצפות על הציפורים הנודדות בעמק החולה בתקופה זו של השנה. נא לשים לב שלא לדרוך על הנרקיסים, ולאסוף איתכם את האשפה, לפח מסודר שיש בכניסה לאתר.
לעוד המלצות לטיולים באזור הגליל והכינרת אתר רשות הכינרת: