מוזיאון המדע ע”ש בלומפילד בירושלים, מציע תצפיות אסטרונומיות ממצפה הכוכבים, פלנטריום מתנפח, סרט בתלת ממד, הדגמות מדעיות, סדנאות התנסות ושלל פעילויות לכל המשפחה
מי מאיתנו, צעירים כמבוגרים, לא משתוקק בדמיונו לצאת למסע אל החלל? אז הנה, יש לנו הזדמנות לממש מעט מהפנטזיות האלה, כמעט על-באמת, במוזיאון המדע ע”ש בלומפילד בירושלים, בימים שלישי-רביעי 29-29.1.2020 במסגרת “שבוע החלל הישראלי 2020”. הכניסה למוזיאון חינם!
שבוע החלל מתקיים ביוזמת סוכנות החלל הישראלי במשרד המדע הטכנולוגיה, בין ה-26-30.1, במטרה להגביר מודעות ועניין לתחומי החלל. לא ירחק היום ונוכל לראות חיים אנושיים גם בפלנטות מרוחקות מחוץ לכדור הארץ. אירוע שבוע החלל הישראלי יפגיש את המבקרים עם סוגיות שונות לגבי תנאי החיים בחלל בעתיד: איך ישנים בחלל? מה אוכלים בחלל? איך שומרים על הכושר והבריאות? ועוד שאלות שמעסיקות קטנים וגדולים כאחד, בבואנו לדמיין חיים שלא על פני הכדור שלנו.
בין הפעילויות הבולטות במוזיאון לכל המשפחה במהלך 28-29.1.2020
*סדנת התנסות – גן גבישים: בסדנה מודרכת לילדים ולהורים ישחזרו המשתתפים ניסוי שביצע האסטרונאוט הישראלי, אילן רמון, במעבורת החלל קולומביה. המשתתפים יצמיחו גן גבישים בתוך בקבוקון זכוכית, בתמיסה רוויה אליה יזרקו גבישים משני סוגים כגרעיני התגבשות ועל גבי אותם גבישים, יראו את תהליך ההתגבשות שיוצר בתמיסה צורות ייחודיות, מעין עצים מינראליים שאותם יקחו המבקרים איתם הביתה למזכרת (הסדנה מגיל 7).
חליפת חלל – סדנה פעילה (מופעלת ע”י האוניברסיטה העברית לנוער): אחת הסכנות המובהקות לנוסעים בחלל, היא הקרינה המגיעה מהשמש שלנו או ממקורות אחרים. בסדנה זו יכירו המבקרים את סוגי הקרינה ובפרט את קרינת ה- UV וכל זאת דרך מחשבה על חליפת החלל שאמורה להגן על האסטרונאוטים. המבקרים יתנסו במדידת קרינת UV פשוטה באמצעות “מד קרינה” מאולתר (הסדנה מיועדת מגיל 12+ ).
הדגמת שיגור טילים וחלליות: האם תהיתם כיצד משגרים חלליות וטילי ענק לחלל או מה הקשר בין מים וטיסה של חלליות לירח? בהדגמה מדעית מפתיעה בהשתתפות הקהל, יוכלו המבקרים לגלות פרטים מפתיעים בדגם של החללית המאוישת שהגיעה לירח, להעיף בלונים מיוחדים ולשגר טילים מפתיעים!
תצפיות אסטרונומיות בטלסקופי ענק: ברחבת וואהל שבמוזיאון יוצבו החל משקיעת החמה, שלושה טלסקופים של מצפה הכוכבים “ברקת”, שיכוונו לעצמים אסטרונומיים שונים ביניהם כוכב הלכת מאדים, ערפיליות, צבירי כוכבים וגלקסיות, ויעניקו למבקרים הצצה לעולם רחוק ומופלא (לכל המשפחה).
פלנטריום מתנפח: הפלנטריום הוא מעטפת חצי כדורית, שבתוכה מוקרנת תמונה המדמה את כיפת השמים ותנועתה לעיני הצופים שבפנים. תצפית פלנטריום היא היכרות ראשונית עם גרמי השמים ועם הסיפורים המיתולוגיים שנבנו סביבם.
סיור למשפחות עם “נפתלי חללי”: סיור פעיל ומשעשע, בהדרכת שחקן, בין מוצגים במוזיאון המדע המתייחסים לנושא החלל.
הדגמה “תחנת צל הירח”: בסביבת פעילות מוחשכת ומודרכת, ‘נחנה’ לרגע בחלל החיצון ונסתכל במבט מבחוץ על המערכת התלת-גופית הקסומה של השמש, כדור הארץ והירח. נחקור מזוויות מבט שונות את מגוון התופעות המעניינות שמערכת זו יוצרת ונבין את מופעי הירח השונים (מגיל 8+).
הצגה לילדים: “ירח וטילים”: לרגל 50 שנה לנחיתה על הירח, סוכנות החלל הישראלית החליטה לשגר את דוקטור מולקולה לירח כדי לבדוק אפשרות להקים שם תחנת חלל ישראלית מאוישת. לא בטוח שהוא ישרוד את הנחיתה, לא ברור איך הוא יתמודד עם תנאי הירח, אבל אפשר להיות בטוחים שיהיה מצחיק.
סרט בתלת ממד “מסע אל החלל”: התחנה הבאה – מ א ד י ם! מוזמנים לחגור את רצועות הבטיחות, להתרווח במושב ולצאת למסע אל החלל… במשך חמשת העשורים האחרונים, פרצו בני האדם את גבולות הסטרטוספירה, שהיא השכבה האמצעית באטמוספירת כדור הארץ, הלכו על הירח, חיים וחוקרים את החלל החיצון כל הזמן.
בעשורים הבאים, הסקרנות הבלתי נגמרת שלנו תביא את המין האנושי אל מעבר לגבולות כדור הארץ, אל תוך גילוי כוכבי לכת ועולמות נוספים וחדשים. סרט מרהיב ומרגש לכל המשפחה, הכולל צילומי פנים וחוץ ממסעות רכבי חלל שונים, ממשימות חלל לתיקון טלסקופ “האבל”, ומראות מרשימים של כדור הארץ מהחלל שנחשפים לראשונה וכל זה מתוך נקודת מבט אישית של שני האסטרונאוטים של נאסא, כריס פרגוסון וסרינה אונון (אסטרונאוטית צעירה שנבחרה למשימות חלל עתידיות).
הסרט נותן נקודת מבט על הישגי האדם בכיבוש החלל עד כה, משימות עכשוויות והתכניות לעתיד. (לגילאי 5+ בדיבוב לעברית. משך הסרט: כ- 30 דק’).