העיסוק בנושא השואה במסגרת משפחתית תומכת ומתוכננת, יסייע לילדים לעבד את התכנים הלא פשוטים בצורה מיטבית
“ילדים אינם אנשי המחר אלא אנשי ההווה. יש להם זכות ליחס רציני, יחס של חיבה וכבוד. יש לאפשר להם לגדול ולהיות מי שנועדו להיות. ‘האדם הבלתי ידוע’ בתוכם הוא תקוותנו לעתיד”, יאנוש קורצ’אק.
כמיליון וחצי ילדים נרצחו בשואה. מעטים שרדו. מספר הילדים ששרדו מוערך באלפים בודדים. ביד ושם – רשות הזיכרון לשואה ולגבורה, הוכנה פעילות חדשה, המיועדת במיוחד למשפחות עם ילדים צעירים, ומאפשרת קיום מפגש משפחתי בבית בנושא השואה. ביד ושם מזמינים את כל המשפחה למפגש קריאה, שירה, התבוננות וצפייה, בשיח מבוקר ומותאם בנושא השואה בקרב הגילאים הצעירים. שואה ותודעתה הפכו לחלק בלתי נפרד מן הזהות היהודית, הישראלית והאנושית. ילדים בארץ, מעצם היותם חלק מהחברה הישראלית, חשופים לנושא השואה מגיל צעיר, והוא מלווה אותם בכל שנות התבגרותם. פעמים רבות החשיפה איננה מבוקרת, ולכן העיסוק בנושא במסגרת משפחתית תומכת (אשר ימנע מעיסוק בתכנים טראומטיים), יסייע לילדים לעבד את התכנים הלא פשוטים בצורה מיטבית.
זוכרים ביחד – חומרים ושיח למשפחות עם ילדים צעירים
סיפור שואת העם היהודי הוא אומנם אחד מרגעי השפל בתולדות האנושות, אך באותה התקופה אנחנו עדים גם לרגעי התעלות של רוח האדם, ולכן שיח מבוקר ומותאם אודותיה (ללא תיאורים פלסטיים טראומטיים), שבו משולבים רגעי השבר, לצד הניסיון לשמר ערכים של נתינה ועמידה רוחנית, הוא חשוב בבחינת “והגדת לבנך”. שיח הורה ילד על אודות השואה, כדאי שיתמקד בנושאים של התמודדות ובניית חוסן בתוך עולם של שבר. לשם כך ניתן למקד את השיחה בעזרה הדדית שהתקיימה בתקופת השואה, בהתגייסות של יהודים ולא יהודים להצלה של יחידים שהיו בסכנה.
בתקופת השואה, היהודים היו נתונים בקשיים, סכנות, רעב, וחוסר אונים. הנאצים ניסו ליטול מהיהודים את אנושיותם, אך למרות כל זאת ניתן למצוא סיפורים המדגישים שמירה על צלם אנוש, בדרכים של יצירה, שימור המסורת, חיי תרבות, רוח ולמידה, שהיוו התנגדות רוחנית לנאצים ולמטרותיהם. שיח עם ילדים צעירים חשוב שיתמקד בכל אלו. מפגש על אודות השואה, אשר ידגיש נושאים אלו בפני הילד הצעיר, לא יותיר בו צלקות רגשיות לנוכח רוע מוחלט, אלא יאפשר לו פיתוח של חשיבה על היכולת האנושית להתמודדות וטוב.
לריכוז הפעילויות המוצעות: לחצו כאן
קמפיין בין-לאומי להקראה וירטואלית של שמות קורבנות השואה
יד ושם מזמין את הציבור להשתתף בקמפיין בין-לאומי להקראת שמות קורבנות השואה ב-21 באפריל, יום הזיכרון לשואה ולגבורה תש”ף. בהעדר היכולת להתכנס לטקסי הקראת שמות פומביים, יד ושם יעמיד לרשות הציבור רשימה של שמות קורבנות השואה, ומעודד אנשים לצלם את עצמם ו/או את הקרובים אליהם, מקריאים את שמות הנרצחים מהרשימה המבוססת על המאגר המרכזי של שמות קורבנות השואה או שמות קרוביהם שנרצחו. כחלק ממהלך זיכרון עולמי, מתבקשים המשתתפים לשתף את סרטוני ההקראה שלהם (עד 15 שניות) ברשתות החברתיות, תוך שימוש בתיוג (האגשטאג): #זוכרים_מהבית.
יד ושם ייצור מהסרטונים שישותפו, טקס הקראת שמות בין-לאומי וירטואלי. לרשימות שמות להקראה לחצו כאן.
התערוכה “ילדים בשואה”
בתערוכת זו מוצגים צעצועי ילדים, משחקים, יצירות אמנות, יומנים ואלבומים, וכן עדויות של ניצולים, שחולקים את חוויות ילדותם לפני השואה, במהלכה ומיד אחריה. היכנסו לקישור ועיברו דרך סיפורי חיים שהיו ונכחדו, אבל אנחנו זוכרים!
קישור לתערוכה:
https://www.yadvashem.org/yv/he/exhibitions/children/index.asp
לאתר יד ושם:
https://www.yadvashem.org/he.html