כבוד: שבע קבוצות הנערים והנערות, תלמידי כיתות ז’ עד י”ב, שבלטו בתוכנית ISDG, יטוסו השבוע לאיטליה להציג את מיזמיהם בפני נציגי האו”ם
מה נראה לכם מעניין וחשוב במיוחד? גידול עדשת מים כמקור לחלבון ללא השקעת אנרגיה, הפיכת קנה סוכר לחומרי חיטוי, ואולי פירוק פסולת אורגנית באמצעות זבוב החייל השחור? שבע קבוצות הנערים והנערות שבלטו בתוכנית ISDG יטוסו השבוע לאיטליה להציג את מיזמיהם בפני נציגי האו”ם.
קרן קימת לישראל, בשיתוף משרד החוץ ומשרד החינוך, קיימו בשנתיים האחרונות את תוכנית ISDG ליזמות סביבתית, עבור תלמידי כיתות ז’ עד י”ב.
בתחרות השתתפו מאות נערים ונערות, שהתבקשו להציג מיזמים שיתנו מענה לאחד מ-17 היעדים שהציב האו”ם לפיתוח בר קיימא. ביום רביעי הקרוב, לאחר דחיות רבות בשל מגפת הקורונה, שבע קבוצות התלמידים שהגיעו לשלב האחרון בתוכנית, יציגו את מיזמיהם בפני נציגי האו”ם – ברומא!
נוער שוחר סביבה – מתוך כ-200 בתי ספר שנרשמו לתוכנית ISDG, ו- 100 שנבחרו להשתתף, זכו שבעה מיזמים מרתקים:
1.נערות ממדרשית אמי”ת קמה מירוחם, בחרו את אתיופיה כמדינת יעד, שם הן מציעות להפיק קמח מארבה. בסיוע שגרירות אתיופיה ואנשי קשר ישראלים, בימים אלו נבנה פיילוט עם נוער מקומי במחוז סיגריי שבצפון אתיופיה ליישום המיזם.
2.קבוצת נערים מתיכון ברנקו וייס – בית חשמונאי, החליטה לבדוק כיצד אפשר להפחית תמותה עקב זיהומים מחיידקים ווירוסים, וחשבה על רעיון מקורי של הפקת חומרי חיטוי, אתנול, מקנה סוכר על גג בית החולים בזמביה.
3.קבוצת אשכול למדעים ואומנויות רמת גן, יחד עם תלמידי תיכון אהל שם, בחרו לעסוק בתיעול פסולת אורגנית לטובת ייצור מזון בצפון מקדוניה, באמצעות זבוב החייל השחור. המיזם הזה זכה בפרס קרן החדשנות במקדוניה ולהתעניינות מחברה מקומית בצפון מקדוניה.
4.הקבוצה שהגיעה מבית הספר השש-שנתי לחינוך סביבתי עין גדי, הציגו מודל של נטיעת עצי מורינגה בשטחים הפתוחים בקניה. עליו של העץ מכילים מינרלים רבים, ויטמינים אנטי-דלקתיים, ונוגדי חמצון שיסייעו בהתמודדות עם המחלות והתמותה הגבוהה במדינה.
5.גם היזמים והיזמיות הצעירים מהחווה החקלאית עין שמר, בחרו להתמקד בקניה כמדינת יעד, ולה הם מציעים פתרון שיסייע בהתמודדות עם הרעב הגובר במדינה, בסיוע בהתרבות של צמח הנקרא “עדשת המים”. מערכת ההתרבות שפיתחו בעזרתם של חוקרים ישראלים ויזמים מקניה, לא דורשת מים וחשמל, והיא מושתתת על פיתוח בר קיימא שבבסיסו פסולת אורגנית.
6.הנערות מהתיכון העירוני מקיף א’ בבאר שבע, בחרו להתמקד בבעיית זיהום האוויר בהודו. הצעתן היא להפוך את המנהג לשרוף שאריות תבואה לתהליך ירוק, שבו יפיקו נייר מאותה תבואה שלא נעשה בה שימוש. הרווחים מהפרויקט ישמשו לרכישת מכולות חדשות והסבתן לפינות מחזור נייר ברחבי הודו ובמדינות נוספות.
7.בתיכון מקיף עין מאהל, בחרו התיכוניסטיות לסייע לסודן בפיתוח החקלאות. בעקבות נדידת חול מאסיבית במדינה, קיים קושי רב בחקלאות יציבה ולהתמודד עם בעיית הרעב. על כן מציעים להם אצה מיוחדת, “כחולית חוטית”, שתסייע בייצוב הקרקע.
ד”ר דורון מרקל, המדען הראשי של קרן קימת לישראל, ומי שהוביל את הפרויקט, מסר: “אנחנו נמצאים בתקופה מורכבת מבחינת משבר האקלים, ועלינו למצוא פתרונות יצירתיים להתמודד עם המצב. הנוער המוכשר שהשתתף בתוכנית, הם הדור שיתמודד עם האתגרים האמיתיים של משבר האקלים, וקיימת חשיבות רבה לעידודם לעשייה משמעותית בנושא. אני שמח שיצא לי לקחת חלק בפרויקט החשוב הזה!”.
תוכנית ISDG Israel Sustainable Development Goals
זו תוכנית ייחודית ופורצת דרך של משרד החינוך, משרד החוץ וקק”ל, שיזמה והובילה עד לאחרונה מיכל ויה. התוכנית קמה במטרה לשתף את תלמידות ותלמידי בתי הספר בישראל, במערך הבין-לאומי להשגת 17 יעדי הפיתוח בר קיימא (SDG) של האו״ם לשנת 2030, ובכך לסייע לעולם כולו בהתמודדות עם האתגרים העומדים בפנינו, ולהעניק עתיד טוב יותר למדינה ולעולם כולו.
המיזמים כוונו לענות על צרכים סביבתיים של מדינה ספציפית בעולם, שבה הנערים בחרו להתמקד לאור קושי סביבתי – חברתי שהיא חווה. כאמור, ביום ד’ 29.6 תלמידי שבע הקבוצות שהגיעו לשלב השלישי והאחרון של התחרות, יבקרו בארגון המזון והחקלאות של האו”ם ברומא (FAO), ויציגו את המיזם שלהם בפני מומחי ארגון האו”ם ואנשי מפתח בתחום. את הקבוצה תוביל חני פלג, ממשרד החינוך והמארחת היא יעל רובינשטיין, שגרירת ישראל לפורומים של האו”ם ברומא.