תערוכת אמנות עכשווית חדשה נפתחה בגן הבוטני האוניברסיטאי גבעת רם בירושלים. אוצרת: הדס מאור
לאור התקופה הנוכחית ומשבר הקורונה, הופכות אפשרויות הבילוי במקומות פתוחים לאטרקטיביות במיוחד. הגן הבוטני, המשתרע על פני 120 דונם, הינו הגן הגדול ביותר בישראל והיחיד מסוגו במזה”ת. אי לכך, הקהל הרחב יכול להסתובב בגן בחופשיות מבלי לחשוש, כאשר השהייה בטבע מאפשרת התבוננות, ומספקת מרגוע, שלווה ואיזון לנפש. כל המשפחה מוזמנת לחווית טבע-אמנותית, מהנה, מאווררת ובעלת ערך מוסף.
‘בחזרה אל הטבע’: היא תערוכת אמנות עכשווית חדשה, שנפתחה ביוזמת הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים, ובשיתוף קרן אאוטסט לאמנות עכשווית. התערוכה החדשה, שאצרה הדס מאור, כוללת כ-15 עבודות פיסול גדולות של אמנים עכשוויים מובילים, שהותאמו במיוחד לתנאי התצוגה בגן. בין העבודות יצירות איקוניות של אמנים כמו: מנשה קדישמן או דני קרוון, עבודות של אמנים ותיקים כמו ציבי גבע, יהודית סספורטס או סיגלית לנדאו, ועבודות של אמנים צעירים יותר כמו אלה ליטביץ, יערה צח, סאהר מיעארי, משה רואס ועוד.
הדס מאור, אוצרת: “בעקבות התפרצות הקורונה נאלצו מוסדות ומרכזי תרבות בעולם כולו להפסיק את שגרת פעילותם, והעובדה שהתערוכה בגן הבוטני התגבשה דווקא בתקופה זו, למרות חוסר הוודאות העצום ביחס לעצם אפשרות קיומה, ראויה לציון מיוחד בעיני. אני רואה בקיום התערוכה אקט של הפגנת מחויבות ערכית לעשייה תרבותית ותמיכה ממשית בשדה האמנות המקומי, הן מצד הגן הבוטני והן מצד קרן אאוטסט לאמנות עכשווית”. כמו כן מציינת מאור “שם הפרויקט מעיד על החזרה אל החוץ אחרי תקופת סגר ארוכה בגין התפרצות נגיף הקורונה, אבל גם על ממד של חזרה אל הטבע הנוכחת בשפת הפיסול המקומית. בהקשר זה, חושף הפרויקט תנועה מתמדת בין עבודות הנשענות על שימוש בקווים מוגדרים ובחומרים כבדים, כמו ברזל או ברונזה, לבין עבודות העושות שימוש בחומרים סינתטיים כמו גומי, פלטקס או פוליאסטר, ובצורות מרוככות, מעוגלות”.
שתי עבודות חדשות הופקו במיוחד לטובת התערוכה ובהתאמה למרחב הגן: עבודת סאונד של האמנית מאיה דוניץ, המגיבה אל רחשי וקולות הגן, ועבודה נוספת של האמנית יהודית סספורטס, פרק מתוך העבודה Liquid Desert שפרק אחר מתוכה הוצג בגרמניה בינואר 2019, ולראשונה תוצג בארץ במסגרת התערוכה. הצבת העבודות השונות ברחבי הגן הגלויים והנסתרים, מייצרת מסלול הליכה מעגלי בו הצמחים, כמו גם הפסלים, מתגלים על ידי המבקר תוך כדי תנועה. חלק מן העבודות מקיימות עם הצומח סביבן דיאלוג צורני, חומרי ונרטיבי, ואחרות שומרות על זרותן. יחד יציגו העבודות השונות פריזמה עשירה ומרובדת של העשייה הפיסולית המקומית.
סיור וירטואלי בתערוכה: מתוך התחשבות במצב הנוכחי, עקב מגפת הקורונה והרצון לאפשר לנמצאים בבידוד לחוות את התערוכה, ניתן למצוא באתר הגן הבוטני סיור וירטואלי בתערוכה ופעילויות חינוכיות לילדים ללא תשלום באתר התערוכה. הסיור והפעילויות החינוכיות יאפשרו גם לאלו הנמצאים מחוץ לישראל, ליהנות ולהפיק ערך משיתוף הפעולה עם אמנים ישראלים המציגים בטבע, ובכך לעודד שיח בינלאומי סביב סוגיה אוניברסלית המשפיעה על חיינו.
תוכניות חינוכיות: במקביל לתערוכה, נבנתה תוכנית מפורטת של פעילויות חינוכיות לקבוצות ובתי ספר. שילוב תכנים חינוכיים בתערוכה וקידום השיח סביב אמנות במרחב הפתוח, יאפשר להעצים את הקשר ההכרחי בין טבע, אורח חיים בריא ומקיים ואמנות. חשוב לציין כי הגן הבוטני עובד עם מעל ל-250 בתי ספר וגני ילדים מכל רחבי ירושלים ומכל המגזרים, בהקמת גינות לימודיות, ומכשיר צוותי הוראה בפן החקלאי כמו גם הפדגוגי. העבודה בגינות מעודדת את הילדים ואת משפחותיהם לגידול מזון, הכרה ושימור מינים נכחדים כמו גם עבודה באדמה.
חנה רנדל, מנהלת אזקיוטיבית, תחום אסטרטגיה ופיתוח בגן הבוטני: “אני גאה ונרגשת להוסיף לרפרטואר הגן הבוטני הגדול בישראל, ‘גלריה באוויר הפתוח’, אחת מהמטרות שהצבנו לעצמנו מזה זמן רב. משבר הקורונה הביא עימו את הצורך להוציא את התרבות והאמנות למרחבים הפתוחים. הגן שמתפרש על פני שטח של כ-120 דונם יארח לראשונה תערוכת אמנות עכשווית ‘בחזרה אל הטבע’. הודות לקרן אאוטסט לאמנות עכשווית, עיריית ירושלים, קרן ירושלים ומספר אספנים פרטיים ותומכי אמנות, הצלחנו לפעול במהירות במהלך תקופת הסגר, כדי ליצור חוויה יוצאת דופן המגיבה למצב. תערוכה זו היא סנונית ראשונה מבין שיתופי פעולה אמנותיים עתידיים המחברים בין אמנות, תרבות וטבע”.
נעילת התערוכה: 30.11.2020
שעות פתיחה: ראשון עד שבת 09:00 – 18:00
הכניסה לתערוכה כלולה במחיר הכניסה לגן
סיורים מודרכים ופעילויות בתערוכה יתקיימו בהמשך
עלות כניסה 35 ₪ למבוגר, ילדים ירושלמים חינם, 28 ₪ למחזיקי כרטיס ירושלמי
לפרטים נוספים הגן הבוטני גבעת רם 02-6794012
ב www.jbgculture.com ובפייסבוק