הפנינה של רמות מנשה – שמורת עין השופט תאפשר לכם הליכה ביער מוצל, מסלול נגיש וקצר, עם הרבה מים זורמים וצמחייה עשירה ומגוונת
שמורת נחל השופט נמצאת באזור רמת מנשה שליד יוקנעם, בצפון הארץ. נחל השופט, זורם לאורך המסלול ברוב ימות השנה. בעונת הקיץ ולעיתים גם בסתיו הוא יבש, אך עדיין משמש אזור מקסים לטיול משפחתי, המציע מסלול קריר ומוצל, מפלים, מערות גדולות וקטנות, חורש טבעי וצמחייה בשפע. הנחל קרוי על שמו של השופט האמריקאי-יהודי הציוני ג’וליאן מק. בערבית שמו-“נחל טוואחין” – נחל הטחנות, בזכות טחנות הקמח הפזורות לאורכו.
איך מגיעים?
נסיעה של כ-30 ק”מ מכביש יוקנעם–מגידו (כביש מס’ 66) דרך יערות מנשה, תוביל אתכם לנחל השופט ולשלט המכריז כי הגעתם לנחל השופט/יערות הזורע/רמות מנשה. ניתן להגיע גם דרך כביש 70 בכיוון יוקנעם. המשיכו לנסוע על פי השילוט, כדי להגיע לחניון חרובים, בו מתחיל המסלול.
בעבר היה כאם יער של אלוני תבור, כיום נותרו רק שרידים. אחרי מבנה השאיבה של המוביל הארצי, תוכלו למצוא בקתה קטנה ובה המוקד של קק”ל, בה תוכלו לקבל הסבר קצר על המקום, ולקבל מפות המציגות את המסלול.
מתחילים לטייל במסלול מעגלי, נגיש ונוח
אורכו של המסלול הקצר הוא כשעה וחצי, תלוי בקצב ההליכה שלכם. קיים גם מסלול ארוך יותר, שמתחיל בכביש 672, ממשיך דרך רמת מנשה, שמורת הנחל וחוות עמק השלום ומסתיים במושבה יוקנעם. בניגוד למסלול הקצר, פה מדובר במסלול שרובו דרך עפר.
המסלול הקצר והנגיש – נקודת ההתחלה: חניון חרובים – חניון מטיילים שנמצא בחלק התחתון של נחל סנין. בחניון ניתן למצוא שולחנות פיקניק רבים ומתקנים לילדים. תוכלו לטייל בשביל מעגלי ונגיש גם לעגלות תינוק ולכיסאות גלגלים. לאורכו של הנחל, העשוי בחלקו אספלט ובחלקו האחר דק מעץ, מצויים ספסלים ופינות ישיבה וגם עצי צפצפה ועצי אולמוס שעיר.
על המסלול
הדרך מתחילה בנחל סנין שאינו חלק מנחל השופט, השופע מים, בדרך כלל בעונה הקרה. משני צדו של היובל הקטן, תוכלו למצוא צמחייה עשירה, כולל פטל וקנים. חציית נחל סנין לגדתו השמאלית, תוביל אתכם לנחל השופט ולתצפית על המפל של הנחל.
בתחילת המסלול תגלו את המפלים הקטנים של נחל השופט. מדובר בבריכות רדודות בגובה של 1.5 מטרים בערך, מהן תוכלו ליהנות בעיקר באביב ובחורף. בהמשך המסלול ישנו סכר קטן ותחנה הידרומטרית – הקרויה על שם פאול גלעד ז”ל, עובד השירות ההידרולוגי. מטרתה, לחשב את כמות המים בנחל, ולמדוד את הגובה של מפלס המים בזמן שיטפונות. כשתגיעו למערה גדולה שפתחה בצורת קשת, תדעו שהגיע הזמן לחזור.
הגיע זמן לחזור
בדרך חזרה לחניון, בתוך חורשה מקסימה, ממוקמת טחנת קמח שהופעלה בעבר על ידי אנרגית מים ומשמשת הנצחה לזכר יהושע מרכס ז”ל, שפיקד על משלט בית זכריה ונפל בגוש עציון. דרך העפר תוביל אתכם לעין חשרת/מעין אמי (על שם חבר קיבוץ הזורע אמנון ברנר ז”ל שנפל במהלך שירותו הצבאי בשנת 1970), שמימיו נובעים מתוך ניקבה וממלאים שתי בריכות, החצובות בסלע. אחת הבריכות רדודה והשנייה עמוקה ויפה.
מסלול למיטיבי לכת
אם אתם נמנים על משפחות מיטיבות לכת, ויכולים להשתמש גם במנשא עבור התינוקות, תוכלו לבחור בדרך הארוכה יותר. נקודת המוצא של המסלול שאורכו כ-7 ק”מ, וסימונו אדום. דרך זו מתחילה בצדו הצפוני של כביש 672, בכניסה למושב עין העמק.
המסלול הארוך מציע מגוון מקומות מעניינים:
- בריכת עין ריחניה – בריכה עגולה המוקפת צמחייה
- מפלים קטנים
- גלעד קטן לזכרם אפרים טיקטון ז”ל ואלעזר גורנגולד ז”ל, שני חברי קיבוץ עין השופט שנהרגו בשנת 1938 על ידי כנופיה מהאזור, כאשר חזרו מעבודת חריש.
- חוות עמק השלום, תסמן את נקודת הפיצול של שני שבילים. שביל המסומן בכחול, שיוביל אתכם למושבה יוקנעם. שביל המסומן באדום, שיוביל אתכם לאזור רמת השניים. מכאן תוכלו להמשיך בשביל אפשר המסומן בכתום, עד להגעתכם לשביל הנגיש של נחל השופט שממשיך חניות חרובים.
צמחייה ופרחים
המסלול הקצר וגם הארוך, משופעים בצמחייה נהדרת ובפרחים מסוגים שונים:
בעונת החורף ותחילת האביב תוכלו לראות כלניות, דודא רפואי, עיריוני צהוב, רקפות ועוד… בעונות השונות תוכלו למצוא גם את אספרג החורש, אירוס צהרון, צמחי קנה, פטל קדוש, הרדוף הנחלים, שנית גדולה ואשחר ארץ ישראלי. את הדרך תעשו ביער מוצל ובו עצי צפצפה, אלון התבור ועצי ברוש.
טיול נעים…
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=98792